top of page

Het win-win-win dieet. Goed voor Happy Agers en de planeet!



Happy Aging lekker en gezond eten en gelukkig ouder worden
gezond en gevarieerd eten kan ook erg lekker zijn

Een van onze Happy Aging overtuigingen is dat gezond én lekker eten en drinken een bijdrage kunnen leveren aan prettig en gelukkig ouder worden.

De inwoners van de Blue Zones hebben dat in de praktijk bewezen. Niet iedere regio heeft eenzelfde dieet, integendeel zelfs, maar er is wel een rode draad. Inwoners van blue zones eten voornamelijk plantaardig en (niet onbelangrijk!) onbewerkt voedsel. Volkoren granen, groenten, noten en bonen zijn de vier basis ingrediënten. Ze eten met mate, gemiddeld zo’n 6 keer per maand, een kleine portie vlees. En ze hanteren de 80 – 20 regel die inhoudt dat ze stoppen met eten als hun maag 80% vol is. De inwoners van Okinawa hebben er een goede gewoonte van gemaakt om vóór de maaltijd de 2500 jaar oude mantra ‘Hara hachi bu’ uit te spreken. Dit confuciaanse begrip is letterlijk vertaald “buik 80% vol”.


Het Planetary Healt Diet sluit hier eigenlijk heel goed bij aan. Deze richtlijn is ontwikkeld door 37 internationale en onafhankelijke wetenschappers, en niet alleen om de gezondheid van mensen te verbeteren, maar ook om het onze planeet mogelijk te maken dat alle wereldburgers ook in de toekomst op een duurzame en gezonde manier gevoed kunnen worden. En met een beetje creativiteit kun je heerlijke maaltijd samenstellen. Vandaar onze benaming ‘Win-Win-Win-dieet”.





De kunst bij dit dieet is om te doseren en te variëren. Eén keer in de week een stukje rood vlees, twee keer in de week een portie gevogelte en twee keer in de week een stukje vis. En verder over de dagen een mix van (veel) groenten, fruit, zuivel peulvruchten en noten. En met gemiddeld zo’n 2500 Kcal per dag kun je iedere dag genieten van 3 maaltijd en heb je geen hongergevoel!

In ons blog zullen we geregeld receptideeën en menusuggesties publiceren


6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page